TEAM RACEART TROTSEERT DE ELEMENTEN OP KLETSNATTE RED BULL RING

2024
  • Team RaceArt racet voor het eerst sinds mei 2023 weer op Red Bull Ring
  • Aanhoudende regenval leidt tot vertragingen en onderbrekingen
  • Sam Jongejan en Jules Grouwels scoren podiums onder moeilijke omstandigheden

Maastricht, 16 september 2024 - Team RaceArt kreeg bij haar terugkeer op de Red Bull Ring de nodige regen voor de kiezen, maar slaagde erin om onder moeilijke omstandigheden opnieuw twee podiumplaatsen te veroveren in de Porsche Carrera Cup Benelux.

De Red Bull Ring, gelegen nabij het Stiermarkse dorp Spielberg, is vooral bekend als gastheer voor de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk, maar is sinds de heropening in 2011 een populaire bestemming voor verschillende internationale kampioenschappen. Een daarvan is het International GT Open, waarbij de Porsche Carrera Cup Benelux deel uitmaakte van het voorprogramma.

Toen RaceArt in mei 2023 voor het laatst de Red Bull Ring bezocht tijdens haar meest recente seizoen in de Ferrari Challenge, had het te maken met natte weersomstandigheden. Dat bleek zestien maanden later niet anders: regen bleef gedurende het hele weekend een factor. Onder deze omstandigheden de taak aan coureurs Sam Jongejan en Jules Grouwels om het puntenverschil in deze cruciale fase van het seizoen verder te verkleinen.

De reis naar Oostenrijk zou verder voor Jongejan in het bijzonder een speciale worden, aangezien hij vorig jaar op dit exacte circuit zijn doorbraak in de Porsche-merkencup beleefde. In slechts zijn tweede race achter het stuur van een Porsche 992 GT3 Cup gooide hij hoge ogen door in de regen naar het podium te rijden.

De beide RaceArt-coureurs gingen goed van start tijdens de twee vrije trainingen op vrijdag, waarna Jongejan in het bijzonder ook goed voor de dag kwam in de kwalificatie. Hij stuurde zijn Porsche naar een tweede plaats in de Rookie-klasse en pakte voor de tweede race zelfs pole position. Grouwels liet voor beide races de vierde tijd noteren.

Het veld kreeg tijdens de start van de eerste race op zaterdagmiddag een behoorlijke natte baan voor de kiezen. Onder deze omstandigheden knokte Jongejan zich naar de vijfde plaats overall en reed hij tweede in de Rookie-klasse toen de safety car naar buiten kwam nadat twee coureurs van de baan waren geraakt in bocht 2. De omstandigheden werden er vervolgens niet beter op en met iets minder dan een kwartier te gaan werd de race stilgelegd middels een rode vlag. Een herstart kwam er vervolgens niet. Jongejan eindigde als tweede in de Rookie-klasse en vijfde algemeen, terwijl Grouwels als derde werd geklasseerd in Pro-Am. Voor deze race werden slechts halve punten toegekend.

Moeder natuur speelde de coureurs opnieuw parten tijdens de tweede race op zondag, die door de regen bijna 45 minuten werd uitgesteld. Toen de wedstrijd wel eenmaal van start ging, vertrok Jongejan vanaf pole in de Rookie-klasse en bevond hij zich al snel in de top vijf toen Kalle Rovanpera in de eerste ronde spinde. Na een fel duel met Niels Langeveld veroverde hij daarna ook de vierde plaats, waarna hij onder druk kwam te staan van Kobe Pauwels, zijn directe concurrent om de strijd in het Rookie-kampioenschap. Dat werd er niet makkelijker op toen ook Dréke Janssen zich in dat gevecht meldde, maar Jongejan deed er alles aan om beiden achter zich te houden. Helaas verremde hij zich met nog negen minuten op de klok bij bocht vier en belandde in het grind. Een gok op slicks op een opdrogende baan kreeg vervolgens niet het gewenste resultaat en hij kwam als zevende over de finish. Grouwels pakte ondertussen zijn achtste Pro-Am podium van het seizoen door als tweede te finishen.

Met de seizoensfinale in het vooruitzicht blijven zowel Jongejan als Grouwels kanshebber voor het kampioenschap in de Rookie- en Pro-Am-klasse. Jongejan ligt nu 27,5 punten achter in het Rookie-klassement. Grouwels kijkt in Pro-Am tegen een achterstand van 12,5 punten aan. In beide klassen zijn nog 51 punten te verdelen. Het Carrera Cup Benelux-seizoen kent haar ontknoping op Circuit Zolder op 11-13 oktober.